Informatief

Wie ligt er nog meer wakker van de overgang?

Wie ligt er nog meer wakker van de overgang?

Ongeveer de helft van de mensen in de overgang heeft last van slaapproblemen, schrijft de Hersenstichting. Moeilijk in slaap vallen, maar ook (vaak) midden in de nacht wakker worden. Daar komen voor vier op de vijf vrouwen opvliegers en nachtzweten bij. Slecht slapen draagt vervolgens weer bij aan het risico op depressie, diabetes en hart- en vaatziekten. 

In de medische wetenschap is er nog veel te weinig bekend over de oorzaak van deze slaapproblemen, en dus ook over wat je er zelf aan kunt doen als je hier last van hebt. Algemene slaaptips zoals de telefoon een uur eerder wegleggen, een vast schema aanhouden, minder (of niet) drinken en genoeg beweging krijgen kunnen effectief zijn, maar helpen niet om specifiek de overgangsklachten in de nacht aan te pakken.

Er zijn wel vrouwen bij wie hormonale therapie helpt om de opvliegers en het nachtzweten beter in bedwang te houden, wat de nachtrust ook iets kan verbeteren. Maar uit een interviewreeks in Volkskrant Magazine, waarin zes vrouwen vertellen hoe zij hun overgang gerelateerde slaapproblemen te lijf gaan, blijkt vooral dat het voor iedereen vooral nog een kwestie van zelf uitzoeken is. 

Vrouwen die onder een dun dekentje slapen, met een kussenhoes over hun hoofd omdat het gezicht te koud wordt, de benen buiten de dekens – jaloers kijken ze naar hun partner, die zich lekker in het dekbed draait en vrijwel direct begint te snurken. Bij de één helpt de Mirenaspiraal, bij de ander een elektrische deken in combinatie met een washandje. Experimenteren met allerhande slaapkruiden en -pilletjes, flessen water naast het bed. En helaas: veel vrouwen verzuchten dat ze zullen moeten accepteren dat ze jarenlang slecht slapen. Het is te hopen dat er snel gezocht wordt naar een oplossing die wat effectiever is dan de huis- tuin- en keukenmiddelen waar vrouwen het nu grotendeels mee moeten doen.

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.