De publicatie van het boek Want (of: ‘verlangen’) van Gillian Anderson, bekend als de charmante seksuoloog in de Netflixserie Sex Education, roept een vraag op die al decennialang speelt. Hoe is het met het vrouwelijk verlangen gesteld? Komen we seksueel gezien aan onze trekken? Om deze vragen te beantwoorden heeft ze vrouwen van over de hele wereld opgeroepen om anoniem hun verhaal op te schrijven.
De aanleiding voor haar vragen is het boek My Secret Garden van Nancy Friday. Dit boek is meer dan 50 jaar oud, en toch hadden veel van de brieven die Anderson een paar jaar geleden ontving net zo goed in die tijd geschreven kunnen zijn. Zijn we dan helemaal niks opgeschoten?
Ja en nee. De kloof bestaat helaas nog steeds, en is groot. Maar: er is tegenwoordig wel meer duidelijk over wat we hiertegen kunnen doen.
Ook bij de jongste seksueel actieve generatie bestaat er een flinke orgasmekloof tussen jongens en meiden. Vorig jaar deed expertisecentrum Rutgers grootschalig onderzoek en concludeerde dat jongens tijdens het vrijen in 85 procent van de gevallen klaarkomen, terwijl dit bij meiden nog niet de helft is.
En ook bij de oudere generaties is de situatie tussen man en vrouw nog lang niet gelijk. Vrouwen hebben in hun hele leven meer dan 400 uur aan extra seks nodig om net zo vaak klaar te komen als mannen, berekende de menstruatie-app Flo. Zo gelooft een derde van de mannen nog steeds dat de meeste vrouwen door penetratie klaar kunnen komen – in werkelijkheid lukt dat nog geen 20 procent. Bij 80 procent van de vrouwen moet hiervoor ook de clitoris worden gestimuleerd. Het is dus extra droevig dat bijna een derde van de vrouwen volgens dit onderzoek niet met hun partner durft te praten over wat ze fijn vinden tijdens de seks.
Lesbische vrouwen komen met 85 procent veel vaker klaar tijdens het vrijen dan vrouwen in een heteroseksuele relatie (65 procent). Het hoogst scoren heteroseksuele mannen, met 95 procent. Volgens recent onderzoek is dit (deels) te verklaren omdat er binnen heteroseksuele relaties een duidelijk ‘script’ bestaat van hoe een vrijpartij eruit hoort te zien, en dat deze handeling veel meer op het genot van een man gericht is, dan op dat van een vrouw. Omdat lesbische vrouwen bijna net zo vaak klaarkomen als heteroseksuele mannen, is het volgens de onderzoekers duidelijk dat er geen biologische oorzaak is voor waarom vrouwen minder vaak klaarkomen dan mannen.
De noodzaak om op zoek te gaan naar nieuwe definities van wat seks is en hoe dit in zijn werk ‘moet’ gaan is dus groot. Voor vrouwen in de overgang komt daar bij dat ze door veranderingen in het lichaam – vaak een gevoeligere, drogere vagina – überhaupt op een andere manier gestimuleerd moeten worden. Nachtzweten, vermoeidheid, stemmingswisselingen en tal van andere klachten kunnen het verlangen naar seks ook flink dempen.
Seksuele problemen in de overgang komen helaas bij heel veel vrouwen voor. Ruim 40 procent van de vrouwen in de perimenopauze noemt klachten als een afnemend libido, minder opwinding, problemen met het krijgen van een orgasme of pijn tijdens de seks. Later in de menopauze is dit zelfs 88 procent.
Hoewel de redenen voor deze problemen van mens tot mens enorm kunnen verschillen, zijn er wel een aantal onderliggende factoren die het seksleven tijdens de overgang bemoeilijken. De vagina zit vol receptoren voor hormonen als oestrogeen. Tijdens de overgang wordt niet alleen de huid dunner en droger, maar neemt ook de hoeveelheid hormonen af waardoor het gebied minder gevoelig is. Ook de doorbloeding is in dit gebied dan wat minder, waardoor het lastiger kan zijn om een orgasme te krijgen. (Hormoon)crèmes kunnen dit effect wat verzachten.
Verandering is niet altijd makkelijk. Zeker niet als je het moeilijk vindt om over verlangens te praten of het tijdens het vrijen lastig vindt om aanwijzingen te geven bij wat je wel en niet lekker vindt. En bij mensen in een lange relatie is er vaak een bepaalde verwachting van hoe seks er bij hen uitziet; zo’n patroon is niet altijd even gemakkelijk te doorbreken.
Maar probeer het ook positief te bekijken: een veranderd lichaam biedt ook de kans op nieuwe ontdekkingen, het geeft een duwtje in de rug om je lijf weer wat beter te leren kennen – samen met je partner of alleen.
Informatief