Informatief

Voorbereid naar de huisarts

Voorbereid naar de huisarts

Bij seksuele voorlichting werden we gewaarschuwd voor de risico’s van zwangerschap. Bij biologie leren we hoe het zaadje het eitje bevrucht. Maar de overgang? Daar gaat het op school maar amper over. Volgens een onderzoek van de Britse universiteit UCL heeft 90 procent van de vrouwen die de menopauze heeft doorgemaakt hier niets over geleerd op school en begon 60 procent van de vrouwen zelf pas naar informatie te zoeken toen ze met de eerste symptomen werden geconfronteerd.

Veel vrouwen weten niet wat ze kunnen verwachten en herkennen de symptomen van de overgang niet. Ze schrijven klachten toe aan stress, slecht slapen of het te druk hebben met werk of kinderen. Al helemaal als ze denken dat ze te jong zijn om in de overgang te belanden – iets dat ongeveer bij één op de honderd vrouwen voor haar 40e gebeurt. 

Symptomen van de overgang

Zodra de overgang zich inzet – de periode waarin je lichaam van vruchtbaar naar onvruchtbaar verandert, dus een jaar tot je laatste menstruatie – kun je verschillende klachten ervaren. Hier de symptomen die het meest voorkomen. 

-Goed om te vermelden dat een arts moet kijken naar de klachten want de cyclus kan al die tijd nog regelmatig zijn-

  • Je wordt onregelmatiger ongesteld. Ook kan je menstruatie korter of langer duren dan je gewend bent, of je kunt meer of juist minder bloed verliezen. 
  • Ongesteldheidsklachten die je voorheen nooit had beginnen ineens te spelen, zoals buik-, hoofd-, of rugpijn. Of bestaande klachten worden heviger. 
  • Opvliegers zijn bekende symptomen van de overgang, acht op de tien vrouwen krijgt hiermee te maken. Meestal duurt een opvlieger een paar minuten. Je krijgt het warm, je gaat zweten (ook ‘s nachts).
  • Je vagina begint anders aan te voelen. Bij opwinding word je minder snel nat. Daarnaast wordt huid van je vagina wat dunner, waardoor je last kunt krijgen van jeuk, droogheid of juist meer vocht of slijmerige afscheiding. Hier krijgt ongeveer drie op de tien vrouwen mee te maken. 
  • Maar ook spier- of gewrichtspijn, angst, depressie of vergeetachtigheid en paniekaanvallen horen bij de overgang. 

Als je  van een of meerdere van deze symptomen zoveel last hebt dat het je dagelijks leven in de war brengt, kan het verstandig zijn om een bezoekje aan de huisarts te brengen. Bij sommige symptomen moet je altijd de huisarts bellen, zoals heel heftig bloedverlies of bij overgangsklachten als je jonger dan 40 bent. Ook als je al een jaar niet meer ongesteld bent en toch ineens begint te bloeden, is het belangrijk om naar de huisarts te gaan, schrijft
Thuisarts.nl.

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.