Informatief

Moeten we aan de pillen?

Moeten we aan de pillen?

Er wordt in de medische wereld nog steeds gediscussieerd over de vraag of hormoontherapie een goed idee is bij vrouwen die kampen met (ernstige) overgangsklachten. In Nederland is het aantal vrouwen dat hormoontherapie gebruikt de afgelopen tien jaar bijna verdubbeld, schrijft NRC. Toch is dat aandeel nog steeds klein: vorig jaar ging het om nog geen 7 procent van de vrouwen. 

Hormoontherapie kan effectief zijn, schrijven onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet. Vooral bij opvliegers en nachtzweten. Maar: het werkt niet bij iedereen even goed, en kan in het begin voor meer bloed- en urineverlies zorgen. 

De wetenschappers vinden het vooral belangrijk dat vrouwen meer leren over de overgang, zodat ze beter beslissingen kunnen nemen in hoe ze met hun symptomen omgaan. Volgens hen wordt de menopauze nog te veel behandeld als een ziekte, terwijl het een natuurlijke fase is die bij het leven hoort. Veranderingen in de levensstijl, zoals gezonde voeding en voldoende slaap, is volgens hen een goede methode om klachten te verminderen. 

Daar plaatst een Nederlandse gynaecoloog, Dorenda van Dijken, weer een kanttekening bij. Zij is er juist blij mee dat overgangsklachten de laatste jaren serieuzer worden genomen en vrouwen dus ook medische ondersteuning krijgen, zoals hormoontherapie. Volgens haar hebben veel vrouwen daar baat bij. 

Wie zich wil laten informeren over behandelmethoden kan het best bij de huisarts aankloppen. -NOTE en als je huisarts niet kan helpen is deze verplicht, volgens de nieuwe richtlijnen van 2021, om je door te verwijzen naar een gynaecoloog of overgangspoli.- 
Middeltjes die mensen online aanraden zijn niet altijd effectief en in sommige gevallen zelfs schadelijk. Het belangrijkste is dat mensen in de overgang hun klachten serieus nemen, en dat hun omgeving dit ook doet. Want ja, de overgang hoort bij het leven. Maar dat betekent niet dat je ‘maar even moet doorbijten’. 

Verhaal in NRC (let op, betaalmuur) https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/09/farmaceutisch-concern-bayer-positieve-resultaten-medicijn-tegen-menopauze-a4186348#:~:text=Het%20Duitse%20farmaceutische%20concern%20Bayer,opvliegers%20bij%20vrouwen%20flink%20verminderd.

Informatie over hormoontherapie en de overgang: https://www.thuisarts.nl/overgang/ik-wil-misschien-hormonen-gaan-gebruiken-tegen-opvliegers-in-overgang

6 reacties

Ik heb alles geprobeerd! Niets helpt. Hormonen slikken, smeren. Mij laten aanpraten dat het tussen mijn oren zit, kon ook alleen een man zijn. Altijd de pil geslikt, tot de huisarts aangaf dat ik moest stoppen. Nooit ergens last van gehad. De overgang kwam als een wervelwind en een overstroming tegelijk…..zo een spijt van stoppen met de pil!!!! Ben nu al 5 jaar bezig en word er gek van…..

Yvonne Witting

Ik heb een vraag, je ziet (althans ik) zo vaak een reclame van Happy Mammoth voorbij komen, dat zou alle problemen moeten oplossen. Heeft iemand hier ervaring mee?

Anne Marie

Ik vraag mij af, als je hormonen zou gebruiken, wanneer stop je daar dan weer mee? En krijg je dan alsnog alle nadelen die de overgang met zich meebrengt?

Met vriendelijke groet,

Caroline Kent

Caroline

Gelukkig zijn er vele natuurlijke oplossingen met goede werkingen en relatief weinig bijwerkingen. Soms is het even zoeken welke bij je past. Hierin helaas ook geen one fits all. De natuur heeft veel kracht en kan de scherpe randjes van overgangsklachten eraf halen.

Margreet

Hi Bridget, ik zit Al een jaar in de peri menopause en heb klachten zoals hartkloppingen, licht in mijn hoofd, gewrichtoijn, nekklachten enz…gynaecoloog schreef Femiston voor maar de bijwerkingen zijn serieus veel ( vaak voorkomend ). Duizelig, hartkloppingen enz… waar ik dus al heel veel last van heb. Ik ben radeloos voel mij zo slecht. Ik hoor het graag wat ik er mee moet. Want dit is voor mij zo geen fijn leven 😢.
Dankjewel alvast!

Groetjes Very de beer

Very De beer

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.