Stress rond de kerstdagen is geen aanstellerij: volgens Zweeds onderzoek zijn mensen tijdens de periode rondom kerst ongelukkiger en voelen ze zich mentaal slechter – de kerstdagen zelf vormen daarop een uitzondering. Daarbij is er zelfs een piek te zien in het aantal hartaanvallen.
Het zal je niet verbazen, maar vrouwen hebben het zwaarst te lijden onder kerststress. Uit Brits onderzoek blijkt dat iets meer dan de helft van de vrouwen kerst een stressvolle periode vindt, bij mannen is dit 35 procent. Waarschijnlijk komt dit omdat van vrouwen wordt verwacht dat ze meer doen: cadeaus kopen, het huis schoonmaken, koken en het contact onderhouden met eventuele gasten.
Toch doen de meeste mensen het ieder jaar opnieuw. Want als we eenmaal aan die prachtig gedekte tafel zitten, met al je geliefden en familie bij elkaar, had je dat voor geen goud willen missen. Maar al die gezelligheid moet natuurlijk niet ten koste gaan van je mentale en fysieke gezondheid. Daarom hier wat tips om de kerstperiode op een gezonde manier door te komen.
Volgens Wendelien van Eerde, die onderzoek doet naar time-management, kan het helpen om ruim van tevoren alvast een planning te maken. Wat betekent kerst, met wie wil je het vieren? Psycholoog Emmeliek Boost raadt mensen daarbij aan om nog eens kritisch te kijken naar je eigen kersttraditie. Waar wordt je het meest gelukkig van? Neem in dit proces vooral ook kinderen, partner, familie en andere gasten mee, zegt Boost. Vraag ze bijvoorbeeld om een lijstje te maken van de drie dingen die ze het leukst vinden om te doen tijdens kerst – wie weet zou het van iedereen best een tandje minder mogen. Volgens onderzoek zijn het namelijk niet de cadeaus, maar is het vooral het samenzijn dat ons de meeste voldoening geeft tijdens kerst. Dan hebben ze in The Grinch toch nog gelijk gehad.
Voor wie wel graag uitpakt kan het helpen om wat beter naar je eigen lichaam te luisteren. Wees niet bang om wat sociale verplichtingen af te zeggen of even wat tijd voor jezelf te eisen. Een dagelijkse (korte) meditatie-sessie kan helpen om een constant onrustig over overweldigd gevoel in je hoofd te verminderen; het is alsof je een ventiel opendraait waardoor de stress naar buiten stroomt. Een stevige wandeling kan in dit opzicht ook wonderen doen.
Hulp vragen kan vervelend zijn: je hebt het gevoel mensen achter de broek te zitten, die daar ook niet altijd even positief op reageren. Toch zorgt het er wel voor dat mensen in de gaten krijgen wat je allemaal voor ze doet; zeker als je het al heel lang in je uppie regelt. Daarbij helpt het ook om als iedereen aan tafel zit éven de aandacht te vestigen op wat je hebt klaargespeeld. Mensen complimenteren vaak de grote kerstboom die de man in de kamer heeft gezet, maar zien vervolgens al het andere over het hoofd. Wees niet bang om de erkenning op te eisen, en zeg: ‘Kijk, deze aardappelen hebben twee uur in de oven gestaan, dus ze zijn extra lekker!’ Maar: probeer het wel gezellig te houden. Met een passief-agressieve opmerking krijg je waarschijnlijk niet de reactie waar je op hoopt.
Informatief
HOE KOM JE STRESSVRIJ DE FEESTDAGEN DOOR?

1 reactie
Stress zit en begint altijd in je lijf. De omstandigheden zijn niet de oorzaak van jouw stressklachten, maar doen een duit in het zakje. De kans is dus heel groot dat als je je erg gestresst voelt tijdens de kerstdagen dat voor die tijd ook al zo was. Bewustwording daarop en daarvan is een belangrijke eerste stap om met je stress aan de slag te gaan. Als je dat niet doet, slagen de adviezen uit dit artikel (die wel kloppen) helaas niet.