Informatief

Het is tijd om anti-anti-ageing te worden

Het is tijd om anti-anti-ageing te worden

We dragen ons verhaal op ons gezicht. Het plezier dat we hebben beleefd met vrienden en familie vertaalt zich in de rimpeltjes bij onze neus en ogen. Het groefje in onze wenkbrauw die overbleef na een valpartij op de fiets. Vlekjes van heerlijke lome dagen in de zon, de strepen op onze borsten en heupen waar vrienden, geliefden en kinderen troost vonden. Waarom zouden we dat verhaal moeten uitwissen?

Toch horen we als vrouw als we de 30 passeren dat we het verouderingsproces stop moeten zetten. Rimpels moeten worden teruggedraaid, de huid moet strak en vrij van imperfecties zijn. Maar we zijn toch geen tieners meer? 

Het aantal cosmetische klinieken is in Nederland in een paar jaar vervijfvoudigd. Soms lijkt het wel alsof het ondergaan van cosmetische of zelfs chirurgische ingrepen om er jonger uit te zien de norm is geworden, net als het scheren van je oksels of benen of het dragen van make-up. Of worden vrouwen geprezen dat ze een statement maken door het níét te doen. 

Dit heeft ook invloed op hoe jonge vrouwen naar ons kijken. Ook hele jonge vrouwen laten zich nu al vrij ingrijpend behandelen met fillers en botox, zo werd besproken in het tv-programma Nadia. In tien jaar tijd is het aantal cosmetische behandelingen bij vrouwen van 18 tot 24 jaar verdubbeld. 

Over smaak valt natuurlijk te twisten, maar hopelijk maakt iedereen zelf een afweging over wat ze wel en niet laten doen. Natuurlijk kan dat evengoed de beslissing zijn om wél een paar prikjes te laten zetten. Laten we vrouwen daar niet op afrekenen, maar ze ook niet afrekenen als ze de keuze maken om niks te laten doen – zoals we dat bij mannen ook heel normaal vinden. We zijn prima in staat om hier onze eigen afweging in te maken, en laten ons niet gek maken door wat anderen doen, toch? We zijn tenslotte geen tieners meer.

1 reactie

Precies dat. Laat iedereen een eigen keuze maken hierin en laat iedereen in zijn waarde. Vind je het mooi om wat te laten doen of niet, allebei even prima toch. Mensen oordelen mijn inziens te vaak als andermans mening afwijkt van die van hunzelf. Diversiteit in uiterlijk en keuzes daar houdt ik persoonlijk van.

Rita Dukino

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.