Het einde van het jaar staat voor de deur, en 2025: dat wordt écht jouw jaar. Toch? Meer bewegen, gezonder eten, genieten van de kleine dingen, veel quality time met je geliefden. Maar van hoeveel van die goede voornemens komt uiteindelijk iets terecht? Nog geen 10 procent, berekende de Stanford-psycholoog Kelly McGonigal.
Het goede nieuws is dat je het jezelf dus niet te zwaar hoeft aan te rekenen als je Dry January halverwege de maand omruilt voor een mimosa of het pasje van je nieuwe sportschool onder een steeds grotere stapel troep ligt te verstoffen. Anderzijds maak je zulke goede voornemens natuurlijk niet voor niets. Het is heel goed om eens per jaar te reflecteren welke gewoontes je zou willen afleren, veranderen of verbeteren – maar hoe hou je dat vol? Hier een aantal tips.
Hou je voornemens voor jezelf
Het vervullen van je goede voornemens is heel erg moeilijk. Mensen zijn gewoontedieren; we leren het gedrag dat we zouden willen veranderen vaak niet in één keer af. Door goede voornemens met iedereen te delen (stoppen met roken, drinken, drie keer per week sporten) falen we publiekelijk als we een keertje de mist ingaan. Word je betrapt met een glas wijn, dan is meteen je hele goede voornemen mislukt.
Zo’n publieke afgang maakt het veel lastiger om daarna de draad weer op te pakken. Bij het volgende feestje biedt iemand je een drankje aan, je zegt dat je écht wilde stoppen dit jaar, en krijgt te horen: ‘Ach, maar dat is vorige week toch al mislukt?’ Daarbij zorgt de sociale druk en bijbehorende schaamte ervoor dat het in het vervolg nóg lastiger wordt om opnieuw te proberen je gedrag te veranderen.
Beter is het dus om goede voornemens voor jezelf te houden. En als je een keer de mist ingaat (wat ongetwijfeld gebeurt), wees dan niet te streng voor jezelf. Haal je schouders op en denk: morgen proberen we het gewoon opnieuw. Verandering kost tijd!
Begin er niet op 1 januari mee
Eigenlijk is januari een hele onlogische periode om te proberen nieuwe, gezondere gewoontes aan te leren of te stoppen met dingen die je liever niet zou doen. Het is koud, donker, en je bent nog uitgeput van de feestdagen. Het liefst zou je met een kop thee op de bank kruipen – en dat is helemaal niet erg!
In de lente of zomer voelt het leven een stuk lichter. Je hebt nieuwe, frisse energie. Hét moment dus, om je leven weer een nieuwe impuls te geven. Daarbij gaan mensen vaak in de lente of zomer op vakantie: een ideaal moment om te reflecteren op je leven, de zaken eens vanuit een nieuw perspectief te bekijken en vast te stellen wat echt belangrijk voor je is. Aanleren van nieuw gedrag lukt namelijk ook nog eens beter als we even los zijn geraakt van onze routine. Na een (lange) vakantie voelt het dagelijks leven weer als nieuw, en dat is een perfect moment om ingesleten gewoonten te verbeteren of te veranderen.
Bedenk je waaróm je iets zou willen veranderen
Stel je voor dat je hebt besloten dat je in 2025 minder op je telefoon wilt kijken. Dat voelt als een goed en logisch voornemen: we snappen instinctief allemaal wel dat we minder tijd naar zo’n schermpje willen turen. Maar dit voornemen is niet gekoppeld aan een positieve motivatie, en dat maakt het moeilijker om het vol te houden.
Misschien vind je het een vervelende manier om je dag te beginnen; bedenk dan wat je wél een fijne start van je dag vindt. Neem een abonnement op een papieren krant, ga een rondje wandelen en leg vooral die telefoon niet naast je bed neer.
Kies voor de makkelijke route
Gedragsveranderingen bereik je vaak niet in één keer, maar door kleine overwinningen te boeken krijg je positieve associaties en wordt het makkelijker om vol te houden. Als je bijvoorbeeld naar de sportschool wil gaan en dat nu nog niet doet, neem je dan niet meteen voor om drie of vier keer per week te gaan. Begin met één keer, en maak er echt iets leuks van: sluit de sessie af met een bezoekje aan de sauna, of neem thuis een extra lange warme douche. Zo wordt sporten iets positiefs, en niet meteen een zware verplichting.
Bij gezonder eten hoef je ook niet meteen álle zoetigheid of chips uit je leven te bannen. Als je bijvoorbeeld wat wilt afvallen door je calorieën te tracken, bouw dan rustig af zodat je er een beetje aan kunt wennen.
En voor alle voornemens geldt: neem jezelf zoals je bent. We veranderen op 1 januari niet bij toverslag in een compleet nieuwe versie van onszelf; dat hoeft ook helemaal niet. Neem jezelf geen dingen voor omdat je het bij anderen ziet, en probeer ook niet de levensstijl van iemand anders te kopiëren. En al helemaal niet op basis van wat je op social media ziet, want van die levens zien we altijd maar een heel klein stukje. Als jij het heerlijk vindt om af en toe op je telefoon te scrollen, en het hindert je verder niet in je dagelijks leven – waarom moet je er dan mee stoppen? Omdat een ander het zegt? Dat gaan we in 2025 dus niet meer doen!