Informatief

Een boek zegt meer dan duizend woorden

Een boek zegt meer dan duizend woorden

Je kunt er deze zomer niet omheen: de literaire sensatie All Fours van de Amerikaanse schrijver Miranda July – een boek dat in de Nederlandse vertaling dezelfde titel heeft. Hoewel July in het midden laat hoeveel van het boek autobiografisch is, zijn er duidelijke overeenkomsten tussen de hoofdpersoon en haarzelf. De leeftijd, om te beginnen. Het onconventionele gezin met één kind. 

All Fours gaat over een vrouw halverwege de veertig, die zich gevangen voelt in haar gezinsleven en bang is haar ‘waarde’ te verliezen nu haar vruchtbaarheid afneemt. Ze neemt een reeks onverwachte beslissingen en voert bij haar man in paniek als smoesje op dat haar hormoonhuishouding op z’n kop staat: ‘Misschien ben ik wel in de overgang’. Als ze dat daadwerkelijk blijkt te zijn, staat haar leven op z’n kop. 

Het boek raakt bij veel vrouwen die de 40 zijn gepasseerd – maar ook (ver) daarvoor of daarna – een gevoelige snaar. July voert de hoofdpersoon op als iemand die doodsbang is haar seksdrive te verliezen, iemand vol begeerte, die aantrekkelijk gevonden wil worden. Het is een rol waarin we vrouwen überhaupt zelden zien: schaamteloos in haar verlangens en seksuele fantasieën. Maar vrouwen van boven de 40 zien we al helemáál nooit in deze context. 

All Fours is in de eerste plaats een roman en geen naslagwerk of theoretisch verhaal. Maar om dit boek te schrijven heeft July wel met meerdere vrouwen gesproken over hun ervaringen in de overgang, en die meegenomen in het verhaal. Het maakt van All Fours een verhaal waarin iedere vrouw wel iets van zichzelf kan herkennen, ondanks dat het een ontegenzeggelijk vreemd boek is. 

Wie graag meer wil praten over de overgang, het ouder worden, het af- of juist toenemen van je libido: het lezen van een boek, liefst samen met een partner of vrienden, kan misschien helpen om het gesprek op gang te brengen. Naast All Fours zijn er nog tal van boeken die op eigenzinnige, informatieve, ontroerende of inzichtelijke manier in kaart brengen wat je kunt verwachten als je in de overgang terechtkomt. 

Hier de favorieten van Bridget:

De kracht van hormonen, Dr. Susanne Esche-Belke en Dr. Suzann Kirschner-Brouns

Meer dan de helft van de vrouwen tussen 40 en 60 jaar heeft klachten die veroorzaakt worden door hormonen die uit balans zijn, zoals vermoeidheid, depressie, of gewichtstoename. De meeste van deze symptomen zijn het resultaat van een verandering in de hormoonbalans. Vaak worden deze klachten niet goed behandeld. Dit kan komen omdat het niet wordt herkend, of vanwege het idee dat vrouwen nu maar ‘eenmaal moeten leren leven’ met deze klachten, juist omdat ze hormoongerelateerd zijn.

De auteurs laten in dit boek zien hoe vrouwen een beter, gezonder en gelukkiger leven kunnen leiden, met dank aan de laatste onderzoeken uit de wetenschap en voorbeelden uit de praktijk.

Het menopauze taboe, Dr. Nora Hendriks

‘Nog iedere dag verbaast het mij dat de meeste patiënten ervan overtuigd zijn dat je van hormonen borstkanker krijgt. De grote onwetendheid over de mogelijkheid van veilige behandelingen met body-identieke hormonen heeft mij ertoe aangezet om dit boek te schrijven. Vrouwen hoeven niet af te zien in de menopauze! Ik heb zo vaak mogen horen: “Dokter, ik heb eindelijk mijn leven weer terug!”

Maar waarom blijven Nederland en België hierin achter? Waarom bevindt de menopauze, en met name de juiste therapie met hormonen zich nog steeds in de taboesfeer? Dit boek is voor vrouwen (en ook mannen) in hormonale nood en voor iedereen die iets meer over hormonen zou willen weten.

Wen er maar aan, Maike Meijer

In haar nietsverhullende dagboek registreert de werkloze actrice M. het kleine en grote verval in haar leven. Haar puberzoon Ole dreigt het nest te verlaten en sex met echtgenoot Koos is tegenwoordig iets wat af en toe moet gebeuren. ‘Het is net als een halfjaarlijkse controle bij de tandarts, alleen dan minder vaak.’ Ondertussen verlangt ze vurig naar een glansrol. Ze wil zichzelf – en bovenal haar zoon – bewijzen dat er nog toekomst in haar zit.

Wij zijn onze hormonen, Dr. Max Nieuwdorp

Waarom reageren we zo heftig op een spannende situatie? Hoe komt het dat mannen en vrouwen als ze ouder worden meer op elkaar gaan lijken? En waarom hebben oudere mensen meer behoefte aan zout eten? Onze hormonen spelen bij veel alledaagse zaken een grote rol – vanaf het moment dat we verwekt worden tot de seconde dat we onze laatste adem uitblazen. De wetenschappelijke kennis over de manier waarop hormonen hun functie in ons lichaam uitoefenen, is in de afgelopen zeventig jaar enorm toegenomen. Tegelijkertijd zijn veel inzichten onderbelicht gebleven.

In dit fascinerende boek, waartoe Max Nieuwdorp werd geïnspireerd door het dagelijkse contact met zijn patiënten, wordt de macht van onze hormonen op alle vlakken en in alle levensfasen toegankelijk en uitgebreid beschreven.

Wat ik eerder had willen weten, Marian Mudder 

Het grote publiek kent haar als actrice uit Baantjer en Flikken Maastricht, maar Marian is ook al meer dan tien jaar therapeut, gespecialiseerd in angstproblematiek. Jarenlang had Marian last van angst en onzekerheid. Ze probeerde alle mogelijke therapieën en las talloze zelfhulpboeken. Inmiddels is ze naast ervaringsdeskundige ook therapeut.

In Wat ik eerder had willen weten vind je het beste van wat ze door de jaren heen aan kennis en wijsheid heeft vergaard. Het staat vol kleine en grote liefdevolle duwtjes in de richting van een zorgelozer leven: theorie over de werking van je brein, zelfonderzoek, oefeningen, stressmanagementtechnieken zoals eft, note to self-lijstjes en tips & tricks.

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.