Informatief

WAAROM BUIKVET JUIST IN DE OVERGANG GEVAARLIJK KAN ZIJN

WAAROM BUIKVET JUIST IN DE OVERGANG GEVAARLIJK KAN ZIJN

De overgang. Voor de meeste vrouwen is het een tijd vol veranderingen en verrassingen, maar laten we eerlijk zijn: vaak ook frustrerend. Van opvliegers tot een humeur dat van de ene op de andere minuut kan omslaan; deze periode schudt de boel aardig op. Maar wist je dat de overgang niet alleen invloed heeft op hoe je je voelt, maar ook op hoe je lichaam vet opslaat? En dat deze verandering gezondheidsrisico’s kan opleveren?

In de premenopauze is het lichaam beter in staat overtollige energie als vet onderhuids op te slaan, bijvoorbeeld rond de heupen, dijen en billen. Dankjewel, oestrogeen, voor onze mooie vrouwelijke vormen! Dit noemen we subcutaan vet. Het is een vetlaag direct onder de huid, die als een zacht beschermlaagje over de spieren ligt. Hoewel sommige mensen dit vetlaagje niet mooi vinden, is het relatief onschuldig. Het fungeert als een soort energievoorraad en beschermt je lichaam tegen de kou.

Tijdens en na de overgang verandert dit proces. Je lichaam is minder goed in staat om de extra energie-inname onderhuids op te slaan en zal bij een energieoverschot – lees: als je dagelijks meer calorieën binnenkrijgt dan verbruikt – de overtollige energie opslaan in de buikholte, tussen de darmen en de organen. Dit visceraal vet is minder onschuldig.

Waarom is visceraal vet zo gevaarlijk?

Visceraal vet doet meer dan alleen je taille ongemerkt groter maken, het beïnvloedt allerlei processen in je lichaam. Hierbij kun je denken aan je hormonen en immuunsysteem. Visceraal vet wordt in verband gebracht met serieuze gezondheidsrisico’s, zoals hart- en vaatziekten. Het verhoogt het risico op een hoge bloeddruk en hoog cholesterol, twee belangrijke oorzaken van hartproblemen bij vrouwen.

Ook kan vet rond je organen je cellen minder gevoelig maken voor insuline, wat kan leiden tot diabetes type 2. Daarnaast scheidt visceraal vet stoffen af die chronische ontstekingen in je lichaam kunnen veroorzaken. Kortom: waar we onderhuids vet vaak vervloeken omdat we ontevreden zijn met ons spiegelbeeld, is visceraal vet een veel grotere bedreiging.

Heb je hier zelf invloed op?

Het goede nieuws is dat je zelf invloed kan uitoefenen op de hoeveelheid visceraal vet in je lichaam. Maar dan meteen het slechte nieuws: hier is geen ‘quick fix’ voor. Je zult je lichaam moeten ondersteunen met bewuste aanpassingen.

Krachttraining houdt je spiermassa op peil, waardoor je gevoeliger blijft voor insuline en je een gezonde dosis testosteron in je lichaam blijft rondpompen. Regelmatig bewegen, zo tussen de zeven- en tienduizend stappen per dag, verbetert je algehele conditie en stressniveau.

Daarnaast helpt het om in de gaten te houden hoeveel calorieën je dagelijks binnenkrijgt en hoeveel je er (ongeveer) zult verbranden. Probeer met twee tot drie hoofdmaaltijden per dag deze inname niet te veel te overschrijden. Onbewerkt, eiwit- en vezelrijk eten met veel groenten helpen hierbij – veel groente eten is ook een makkelijke manier om minder calorieën binnen te krijgen, terwijl je wel een lekker vol bord kunt eten.

Ook helpt het om te proberen je stressniveau te verlagen. Het stresshormoon cortisol stimuleert namelijk de vetopslag op en rond de buik. Yoga, meditatie, een boek lezen of andere vormen van ontspanning zijn allemaal manieren om je stressniveau te verlagen, net als een goed contact onderhouden met vrienden en familie – hoewel je jezelf natuurlijk ook weer niet te veel sociale verplichtingen moet opleggen.

Een goede nachtrust kan in dit rijtje natuurlijk niet ontbreken. Een slaaptekort kan je hormonen in de war brengen, waardoor je meer vet opslaat. Het beste is om te streven naar een nachtrust van zeven tot acht uur, met voldoende diepe slaap per nacht. Natuurlijk is dit niet voor iedereen even makkelijk, juist tijdens de overgang worstelen veel vrouwen met slaapproblemen. En dus is het bij langdurige slechte nachten belangrijk om hulp te zoeken.

Dat geldt niet alleen voor het slaapgebrek. Merk je dat leefstijlaanpassingen niet voldoende zijn? Aarzel dan niet om een specialist in te schakelen. Soms kan hormonale begeleiding en iemand met kennis over voeding en beweging je net een gezondere stap verder brengen in jouw proces van gezond, stralend en fit ouder worden.

Wat betekent dit voor jou?

De realiteit is dat de overgang onvermijdelijk veranderingen met zich meebrengt. Maar begrijpen wat er in je lichaam gebeurt, helpt je om meer bewuste keuzes te maken. Het vet dat zich ineens rondom je buik lijkt te nestelen is dus niet alleen een kwestie van een strakkere broek. Het is een signaal dat je lichaam een andere behoefte heeft gekregen en je daar naar kunt luisteren om het te ondersteunen.

Zorg voor een gezonde basis, blijf in beweging en wees niet bang om hulp te vragen als je die nodig hebt. Want de overgang kan uitdagend zijn, maar het is vooral ook een kans om beter voor jezelf te zorgen dan je eerder hebt gedaan.

1 reactie

Je moet wel verdomde sterk zijn om maatje 38/40 te behouden tot je 90 ste verjaardag
Ik moet nog een jaartje en dat lukt wel maar ik geloof dat ik ook veel geluk heb met mijn
genen want de kilo s gaan er makkelijk af met alleen ontzegging van de extra s. Zoals koekjes bij
de koffie en chocola bij de thee en de chips s’avonds
Ik wil graag weten of ik de enige ben

Will Koopman

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.